Wingpennans nyheter

Valparna har fått nya hem

Högsommarvärme ute, solen gassar och det är extremt torrt överallt. Här hemma lägrades lugnet då den sista sötnosen Lotus flyttade i måndags. Kvar här i Verka blir Lizz och jag ser så framemot att få börja jobba med henne så småningom. Mamma Hedvig är nog väldigt glad att en av sina valpar stannar här - hon älskar dem och hon tröttnar inte på att ha dem nära. Har Lizz tur så får hon snutta lite. Vi hoppas på några lata dagar med sol och bad framöver. Dock ligger man ju efter med allt när man haft en valpkull. Just idag står fönsterputs på listan - tråkigt men det blir ju så fint!

Ha nu en skön sommar alla där ute och visst hoppas vi på lite regn - i lagom dos!

Fullt ös nu den sista veckan...

Nu är valparna riktigt busiga och krävande. Hedvig är en fantastisk öm moder och vill fortfarande umgås med dem, framförallt på morgonen. Alla fem är så fina och jag har en hane kvar som letar ny familj. Idag har de fått smaka på rådjursklövar och bära duvor. Roligt och intressant tyckte alla. Det är varmt ute, men jag har gjort en hage i skuggan så där kan de härja runt en stund. Vågar inte lämna dem själva då vi har en del rovfågel här ute på landet. Röja och Ida leker gärna med valparna, men tycker efter en stund att de är för många. Får erkänna att man känner sig lite sliten så här på upploppet, men snart blir det lite lugnare här i Verka igen. Ser framemot att få forma en ny Wingpenna  - jag tror mycket på denna kull. Nu är det sommar ute och syren blommar för fullt. En härlig tid om än väldigt torr och varm - lite regn skulle ju inte skada.

L-kullen är födda

Nu har valparna kommit och det blev fem svarta varav tre hanar samt två tikar. Hedvig höll mig vaken hela natten till fredagen den 21 april och kl 08.45 föddes första valpen och allt var klart strax före 12 - Hedvig var fantastisk och hade läget under kontroll när förlossningen väl satte igång. Alla fem mår prima och nu har de öppnat ögonen och de tultar omkring i valplådan. Snart dags att flytta ner dem till valprummet intill köket - där stundar ett egen rum för dem och mera yta så klart. De är ju tämligen snälla ännu och jag vet ju att strax är lugnet över! Ute har vi fått vår och gräsmatten har fått en första klippning. Vitsippor och gullvivor finns lite här och där och nu ska vi väl slippa snö och rusk!

 

Vi väntar smått och några har lämnat oss

Nu är spänning hög här hemma. Hedvig är högdräktig och det är knappt en vecka kvar till valpning. Valplådan är klar och vi börjar räkna ner. Det är alltid nervöst innan allt sätter igång och vi hoppas så klart att allt ska gå bra. Hon tar detta med ro, fruktansvärt hungrig och fortfarande väldigt pigg och obekymrad. Hedvig är en balanserad och enkel tik som alltid varit lätt att ha med och vill göra rätt. En duktig apportör på jakterna och tyst och fin vid sidan. Jag vill så klart spara en tik efter henne. Wingpennans flock har mist sin förstfödda i kenneln - Aya har fått somna in  - hon skulle har fyllt femton år i juli. En underbar hund som lärt mig massor. En fantastisk jakthund/apportör som har hämtat massor med änder i sina dagar. Hennes kropp var sliten på slutet , men så god och glad hela tiden och extrem tillgiven. Hon blev mamma till tre kullar här på kenneln. Hon är så saknad min älskade Aysan. Ayas dotter Chilli blev hastig sjuk i somras och lämnade oss. Nu är Bissie äldst i flocken med sina tretton år - men hon är så pigg och fräsch i kroppen och knoppen. Elza, Gry, Hedvig och Ida är de fyra som slitigt på alla andjakter och även stötjakter på rådjur mm i år. Wachtlarna Polka och Röja har fått jaga både rådjur, dovhjort, och älg. Röja är vår busmaja - full av energi och galna upptåg.  Idag har solen visat sig och nu är våren äntligen här - blåsippor och tussilago - nu finns det hopp igen. Återkommer med mer info när valparna är födda. 

Nytt år 2022 och nya mål

Så är det början på januari 2022 och det blir 10 minuter ljusare i veckan - tjohoo. Ishalka utanför dörren och ett tunnt lager med pudersnö. Vi har haft rejält kallt före jul, extremhöga elkostnader och dielselpriset har skjutit i höjden - och dessutom en pandemi som regerat i två år....dock går vi ju mot ljusare tider och vi måste tänka positivt. Jag startade Hedvig i höstas på jaktprov där hon fick ett andrapris - hon var jätteduktig men vi hade lite strul på första vattenmarkeringen - så träna igång i havet med lite vågor står på menyn. Vi tränar på och jag vill så klart starta henne igen och få ett första pris . Ida är också på gång att starta i nkl . Många fina andjakter  har vi hunnit med utan några större skador. Elza, Gry och Hedvig samt Ida turades om att hämta änder. Jag tränar ju oclkså lilla energiknippet Röja - husses nya jaktmaskin. Nu kan hon apportera och tycker att det är roligt att träna. Jag har alltså fem hundar i träning så dagarna flyter liksom på. Jag har ändrat mina valpplaner för L-kullen och då planerar jag istället att ta en kull till hösten på Hedvig (hon bör löpa i oktober) - där vill jag gärna spara en tik. De övriga i flocken mår bra. Aya blir 14 i juni  och Bissie fyller 12 om några dagar. Polka fyller 10 i juni och Chilli blir 11 i juni - många gamla tanter.  Vi får se hur länge de hänger med, men än så länge så är de pigga och glada. Elza fyller ju 8 i maj och Gry har precis fyllt 6 och lilla Ida blir 2 år nu i slutet av januari. Vi hoppas att detta år ska bli bra och att vi har hälsan och modet med oss. God fortsättning alla fina goa människor där ute!!

K-kullen är född 5 oktober 

Jag bestämde mig för att para Gittan i höstas och jag var osäker länge på om hon var dräktig. Till slut två veckor innan födseln så kunde man ana en liten mage. Det blev endast två fina tikvalpar. Så mysigt att bara ha två att pyssla med men de kräver ju lika mycket passning. Nu flyttade de i slutet av november och Gittan har gått över i fodervärdens ägo enligt avtal. Nu har ju Gittan bott mycket hos oss och vi saknar ju henne så klart - men nu får hon all uppmärksamhet själv - vilket inte är så tokigt om man är en gospropp. Båda tikvalparna har flyttat till jägare med sina familjer och eftersök samt apportering står på schemat för deras del. 

Älskade Bella har lämnat oss

En väldigt speciell dam har lämnat oss i slutet av augusti. Älskade Bella, alias Bellsebubb, BellaBus .Vi var inte beredda på att hon skulle bli akut sjuk av de fyra gamlingar som vi har i flocken. Hon överlevde ett kraftigt huggormsbett i maj och även Elza blev biten. Men som vanligt var Bella först på ormen, som låg bakom entredörren där vi går ut och in flera gånger om dagen. Saknar henne enormt och hon lämnar ett stort tomrum efter sig . Livet går vidare men det känns fortfarande tomt utan henne. Bella gjorde ju en hel del bus under sin livstid och nu har vi utökat flocken med en ny wachtelhund - bruna faran - trollet - galenpannan Röja. Vi har inte tråkigt en enda dag med henne  - hon blir sju månder till helgen. Detta kommer bli husses nya jaktmaskin. Så energisk och påhittig och busig. Tur att hon emellanåt är supergullig. 

J-kullen är födda

Nu har de minsann anlänt - tre fina goa Wingpennor behagade att komma till världen lördagen den 30 januari. Det blev en liten kull - jag var ju så tveksam länge om hon var dräktig, men vid dryga fem veckors dräktighet så blev hon allt lite rund om magen, dock inte så flodhästbetonat, som t ex Elza, när hon fick nio valpar januari 2020. Två hanar och en tik, alla svarta. Nu hade jag ju bestämt mig att om det blev en gul tik så hade jag sparat henne, men nu ville ödet annorlunda och jag behåller ingen denna kull. Alla mår bra och Gittan är en hängiven och ömsint mor som älskar sina valpar gränslöst just nu...de kommer att flytta ner en våning nu i helgen och det blir genast lite mer livat. Ska bli så kul att följa denna trio framöver. Ute är det snö och kallt - men nu kommer det plusgrader och allt vad det innebär. Snart är februari över och äntligen kommer mars månad - ljuset är tillbaka. Övriga i flocken mår finfint och vår wachtel Polka ser framemot att få mysa med valparna. Märker också att Elza är sugen att hälsa på dem - Gittan kommer nog mer än gärna att hänga med dem ett bra tag till !!

Vi planerar valpar i början av februari 2021

Ja, vad ska man glädja sig åt så här i coronatider ? Jo, man planerar en kull valpar och nu hoppas vi verkligen att vår tik Wingpennans Gittan blir dräktig och att ett gäng valpar tittar ut första veckan i februari 2021. Vi har valt den fina, härliga hanhunden Breamsdown Benjamin, som bor på kennel Minnows. Många förfrågningar om valpar och listan på intresse är stort. Nu får vi bara avvakta och vänta på tecken som tyder på att hon är dräktig - det lär ju dröja säkert fyra-fem veckor innan vi vet.

Nu har vi kommit in i början på december och detta blir min första lediga jul sedan 2012 - känns väldigt märkligt. Ledsamt nog så kan vi ju inte samlas hela familjen just på grund av pandemin som råder. I år har jag ju allafall tid att förbereda julen, gran har inhandlats idag och några julklappar är redan planerade och inköpta. 

Alla hundar mår bra. Vår äldsta dam i gänget är ju Aya - hon fyller 13 till sommaren. Lite tunn men hänger med på alla promenader och har varit med på många jakter, men under kontrollerade former. I år har det blivit ett tjugotal andjakter och några fasanjakter. Bissie, Elza och Gry har gått fullt ut och Hedvig har fått vara med på de sista jakterna. Lilla Ida, 9 månader, har också provat på att hämta en skammad and - gick hur bra som helst! Jag har ju också haft tid attt hänga med på drevjakter med labbarna - där ställer Bissie, Bella och Elza upp! Har också haft ett 10-tal valpträffar med I-kullen. De är så härliga, men rätt busiga. Nu visste jag ju att det skulle bli mycket tryck i dessa hundar - arbetsmässigt - och så blev det. Ida är en otroligt snabb och arbetsvillig själ som älskar attt apportera. Mycket ben och snabb som en vessla - detta ställer höga krav på mig som förare. Blir dock för det mesta lycklig av att vara ute och träna henne - älskade trollunge.

Valparna har flyttat

Tiden bara rusar - vips så passerade åtta veckor i en rasande fart. Alla har nu flyttat till sina nya hem och jag har fått rapporter om att allt har gått bra med hemresa och första dagarna hemma. Utanför Verka har typ hela världen rastat och jag pratar så klart om Coronaviruset. Det har så klart påverkat oss alla, för min del har omsättningen i pensionatet sjunkigt med 100 %...känns som att det hände över en natt. Många resriktioner och ovisshet skapar oro så klart. Brukar ju ha mycket besök här under valptiden, men denna gång blev det för det mesta valpköpare. Kvar hos mig blir Ida, så helt lugnt är det inte här i Verka. Märklig vinter och vår - igår var det snöstorm och i morse sju minusgrader. Inget är som vanligt med andra ord. Jag hoppas och tror att detta kaos snart kommer att avta, men vi är många som förlorat vårt levebröd. Nu gäller det att blicka framåt, hitta på något som bibringar lite pengar på kontot och en massa framtidstro - ta hand om varandra och var försiktiga.

I-kullen har anlänt !!

Valparna ville komma till världen redan i onsdags, den 29 jan. Elza var så duktig - de ploppade ut lugnt och stilla utan några konstigheter. Alltid skönt när en förlossning går smidigt. Hon är en fantastisk mor och tar sin uppgift på största allvar. De är nio stycken, alla svarta, där det är fem hanar och fyra tikar. Om intresse finns för denna kombination så hör av er så får vi prata vidare. Nu ska de bara äta och växa och må bra. Ett evigt passande nu tre veckor framöver. Sedan flyttar de ner i köket och blir lite mer närvarande - då börjar ju det riktiga jobbet. De övriga i flocken är som vanligt nyfikna och Hedvig, som är yngst, ser nog fram emot att pussa på dessa små lakritstroll framöver. Lite sliten blir man när en kull valpar anländer men det är också så ljuvligt.

Elza är dräktig!

Nu vet vi med bestämdhet att vi väntar smått här i Verka. Elza ser numera ut som en julgris...hon är pigg och glad som vanligt och det vilar inga ledsamheter där inte. Jakten börjar lida mot sitt slut och Polka har som vanligt levererat fina drev och kött i frysen. Mörkret infinner sig nu vid strax efter 16-tiden så det finns hopp. 10 grader sa termometern idag - helt galet. Regn har vi haft i massor och det är maxat med vatten i Verkaån. Såg en talgoxe häromdagen som börjat boa i en av våra fågelholkar. Det har hittats fästingar här i Mälardalen - lite tokigt är det. Övriga flocken mår prima och just nu löper Aya, Bella och Hedvig. Vi tränar på med Gry och Hedvig. Elza får göra lite lugna övningar och de gamla tanterna aktiveras mer än gärna med bollhav och dummiessök. Nu får vi slå ner på takten och förbereda oss för nya små telingar här på kenneln!

God Jul, H-kullen röntgade och valpplaner

Nu är det bara fem dagar kvar till julafton och snart stundar ett nytt år. Vi går för högtryck i pensionatet. Här hemma försöker jag hinna julpynta och fixa, men det är svårt att få tiden att räcka till. Vi har haft regelbunda träffar för H-kullen under året och de är riktigt härliga att studera - fortfarande en del bus men en härlig attityd och hög arbetslust. Alla åtta i H-kullen är nu röntgade med bästa resultat - alla har A-höfter och armbågarna är utan anmärkning. Så himla stolt och tacksam för en felfri kull gällande leder. Min goa Hedvig utvecklar sig riktigt bra och vill alltid göra rätt och är underbar att träna. I år har det blivit ett femtontal andjakter där Bissie och Elza fått slita på de flesta. Gry och Gittan har fått vara med de kan minsann oxå. Hedvig har fått gått med på eftersöken och fyndat änder med den äran! Bella och Chilli är också dukiga vassröjare och städare. Gamla Aya har  bidragit med sin närvaro - hon kan inte tänka sig att sitta kvar i bilen. Hon har fått hämta varje gång men jag är väldigt försiktig med min gamla trotjänare - Aya fyller ju 12 till sommaren och har ju lite gamla krigsskador sedan tidigare jakter. Polka, vår wachtelhund, sliter på drevjakterna. Hon har levererat goa stekar till sin husse, iform av rådjur , älg , dovhjort och vildsvin - gott gry i den där lilla varelsen -husses prinsessa.

Nya små Wingpennor planeras till början av februari 2020 - Wingpennans Elza är parad med Copperbirch Lancelot (kennel Minnows). Jag vet inte i dagsläget om hon är dräktig men om ett par veckor bör vi veta. Nu laddar vi för en hektisk period i pensionanet men det finns lite tid för god mat på julafton och härlig fest med goa vänner på nyår. Vi hoppas ju att leran, regnet och mörkret försvinner - den varan har vi haft allför mycket av i höst. Snart vänder det och vi får åter hoppet om ljus och härliga vårkvällar!

Smått och gott

Nu är vi redan i mitten av mars - vi har haft vinter med snö och kyla, nu stundar det mest regn och lera samt is. Segt när det regnar och blåser. Svårt att klä sig och inte så inspirerande att gå ut och träna. Den 3 mars fyllde Elzas valpar 1 år - tiden bara rinner iväg. Det är snart dags för en träff igen och då ska det blir spännande att se hur de har vuxit fysiskt och mentalt. Vi hade en träff i januari och då var det snö...nu löper Hedvig äntligen. Bissie har fyllt 9 och Bella har fyllt 8. Aya fyller ju 11 till sommaren så damerna börjar ju bli gamla. Alla mår dock förträffligt och Elza, Gry och Hedvig ligger i träning in för vårens begivenheter. Snart är det ju sommartid och det är så ljuvligt att ljuset är tillbaka. Vattnet står högt i Verkaån och bävrarna är väldigt flitiga på nätterna. Hundarna blir ju galna när det känner bäverdoften på andra sidan staketet. Just nu är det lite lugnare i pensionatet men snart är det ju påsklov  -  tiden bara skenar...

Alla valpar har flyttat - nu är de sex månader

Lite dålig på att uppdatera sidan...nåväl nu är det snart mitten på september. H-kullen har nyss fyllt sex månader. De är ett gäng glada och trevliga ungdomar som har stor aptit på livet. Vi träffas regelbundet på valpträffarna och det är en fröjd att se dem utvecklas. Mycket arbetsvilja, bra näsa, en god förmåga att koncentrera sig, bra passivitet och en gnutta självständighet och bra föremålsintresse. Jag har en tik kvar här hos mig - min älskade Hedvig. Hon är så ljuvlig denna lilla prinsessa. Jag har stora förhoppningar på denna lilla fröken. Övriga i flocken mår prima. Nu stundar andjakter ett par gånger i veckan och inga skador ännu. Elza var anmäld till jaktprov nu i helgen, men hon började löpa. Så typiskt när vi ställt in oss på tävling. Jag går kurs med både Elza och Gry. Vi kämpar på!

Gry

 

Valparna 7 veckor

Tempus fugit- tiden går. Nu börjar det lida mot sitt slut - denna valpkull flyttar nästa helg. Alla valpar är tingade. Tiden har gått så himla fort och det är både roligt och sorgligt att de få komma till sina nya familjer.

Jag vet att man glömmer fort men denna kull är ena riktiga hålligångare. De är så jämna i storlek, vikt och utseende. Har inte bestämt riktigt ännu vilken av tikarna som stannar här hos oss. På torsdag blir det valpbesiktning och första tiken flyttar på lördag och sedan tunnar det ut med bustroll och på tisdag så har alla åkt. Våren har äntligen gjort sig påmind. I fredags hade vi 23 grader och då fick valparna så klart vara ute en stund. Nu är klockan mycket och snart är det en ny dag med en massa roliga upptåg från valparna!!

Nu är det slut på lugnet - valparna växer!

Tiden går rasande fort - vi har hunnit fira påsk och nu är valparna faktiskt nästan 6 veckor gamla. Det finns två otingade hanvalpar kvar - de är så jämna och fina i denna kull. Fullt ös när de är vakna och de busar och bits ganska rejält. Svårt ännu att se om någon sticker ut, men snart så blir de ännu mer personliga. Elza hänger med valparna en stund sedan tar hon paus i kökssoffan. Vår wachteltik Polka agerar lektant och försöker varje gång smuggla ut något mjukisdjur från valprummet. Polka biter sönder alla leksaker. Våren är på gång och jag hoppas kunna ta ut dem en stund i veckan som kommer. Här kommer lite bilder!

Elza ger di

Två tikarH-kull18

Valparna är födda

Nu är valparna här - åtta stycken föddes den 3 mars. Alla mår bra och så även Elza. Hon var så duktig och allt var över på fyra timmar. Fyra hanar och fyra tikar, alla svarta. Elza är en duktig mamma och allt är lugnt i valplådan. Om ett par veckor kommer de att flytta ner i valprummet intill köket och det kommer att bli livat i Verka. De övriga i flocken är så nyfikna men de får vänta ett tag till innan de får träffa sina nya flockmedlemmar. Sportlovet passerade med rasande fart och nu är det snart påsk. Inga besök före påsk - Elza och valparna ska ha lugn och ro. Vintern rasar utanför dörren och nu har det snöat igen...det kommer nog dröja innan våren gör sig påmind. Ska försöka lägga upp lite bilder, men behöver hjälp att föra över dem från bl a telefonen. Bilder kommer inom kort!

Nyfödda3/3-18

 

Elza är dräktig

Så underbart - Elza är dräktig! Om allt går enligt planerna så kommer valparna i början av vecka 10. Vi ser så framemot denna kull och det är ju faktiskt två år sedan vi hade småttingar här i huset. Hon börjar blir tjock och tar det lite lugnare. Dock förstår hon inte varför hon ska vila från jaktträningen. Vi kör dock lite närsök och fotgående då hon är så sugen på att jobba. Elza är ju en livlig individ med mycket energi och värme. Jag älskar att träna henne - hon vill alltid göra bra ifrån sig. Ibland får man ha mycket tålamod och det hjälper inte att bli arg om vi inte förstår varandra. Viktigt att vara lugn och tänka om när det blir fel. Självklart vill jag behålla en valp efter henne! Är man intresserad av en valp från denna kombination så hör av er till mig. Jag förbehåller mig rätten av fri prövning av valpköpare. Viktigt är förstås att ni erbjuder ett hem där valpen är en klar familjemedlem som erbjuds aktivering i lagom dos.